2014.05.06.
19:37

Írta: WellNeszeszer

Házi készítésű kencék

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az ápolt külső, melynek egyik legfontosabb része bőrünk ápolása. Fontos, hogy amikor csak tudunk, bio-, és natúrkozmetikumokat használjunk, mert ezek egészségesek, valóban jótékony hatást gyakorolnak bőrünkre, hosszú távon is szépségünket szolgálják.

Napjainkban számos natúrkozmetikai termékkel találkozhatunk a bevásárlóközpontokban, üzletekben, azonban 100%-ig csak akkor lehetünk nyugodtak afelől, hogy nem szennyezzük felesleges vegyszerekkel, és kőolaj származékokkal testünket, ha mi magunk készítjük el kozmetikumainkat.

Miért érdemes magunknak készíteni kozmetikumainkat?

 

- Mert nem kerülnek bele káros alapanyagok

Nem kell aggódnunk allergia, mérgek, rákkeltő anyagok miatt. Amikről tudjuk, hogy rossz, vagy allergiásak vagyunk rá, egyszerűen nem tesszük bele.

- Mert beletehetsz bármit, amit szeretsz

Van kedvenc illatod? Esetleg olajod, aromavized? Rátaláltál valamilyen anyagra, amit különösen szeret a bőröd? Bátran beleteheted bármibe, mert a receptek rugalmasak, az összetevők egymással helyettesíthetők. Használhatsz bio, fair trade alapanyagokat, vagy akár saját magad által szedett gyógynövényeket. Hát van ennél biztonságosabb?

- Mert olcsóbb, mintha boltban vennéd

Furcsán hangzik, de így van, még ha a legjobb minőségű alapanyagokból is készítesz krémet, egy kis tégely ára így is olcsóbbra jön ki, mintha boltban vennéd. Nem kell ugyanis beleszámolnod a gyártási költséget, csomagolást, szállítást, raktározást, reklámot, nagyker és kisker árrést, és a gyártó hasznát. Hallottad már, hogy egy jó nevű kozmetikum árának legalább 30%-a a reklám, 0,1%-a a hatóanyag és 2%-a a tégely adja – tehát a tégely drágább mint a krém!

- Mert nem kell hosszú időre tartósítani

A bolti kozmetikumok kb. két évig kell, hogy elálljanak, ezért telerakják őket mindenféle tartósítószerekkel. Természetes alapanyagokból álló krémet szinte lehetetlen évekig tartósítani, nem csoda hát, hogy sok mesterséges anyag kerül beléjük. Otthon viszont, ha kis mennyiséget csinálsz biztos lehetsz benne, hogy elhasználod néhány hét alatt. Egy kis E vitaminon kívül nincs szükséged más tartósítószerre.

- Mert környezetkímélő

Nem szennyezed a környezetet kotyvasztás közben, nem keletkeznek káros melléktermékek. Újra fel tudod használni ugyanazokat a tégelyeket, ezért szemetet sem gyártasz. Sőt, még szegény állatoknak sem kell szenvedniük a tesztelése közben. Legfeljebb néhány barátnak és rokonnak :)

- És végül: mert nagyon jó szórakozás!

Ha szereted a kreatív hobbikat vagy szeretsz sütni-főzni, ezt is nagyon élvezni fogod nemcsak a készítést, hanem az eredményt is amit a használatával elérsz. A bőröd előbb-utóbb biztosan meghálálja, hogy nem kőolajjal “ápolod” hanem természetes növényi olajokkal kényezteted. Az alkotás öröm, és ha jól sikerül, akár ajándékba is adhatod.

Számos honlapot találhatunk a témában, mi a Lukrécia kencéi-t ajánljuk, melyen rengeteg házi készítésű természetes kozmetikum receptet találtok kategóriák szerint, elkészítésük nem bonyolult, és a kencék csodásak!

Íme egy kis ízelítő:

Csokis – levendulás kézkrém

Csokis – levendulás kézkrém

Hozzávalók
  • 2 ek. oliva olaj
  • 2 ek. mandula olaj
  • 1 kk. méhviasz (attól függ, mennyire szereted keményen a krémet)
  • 1 csepp panthenol
  • 1 csepp E- vitamin
  • 4 csepp levendula illóolaj
  • 1 kocka jobb minőségű étcsokoládé

 

Elkészítés

Az oliva olajat, a mandula olajat és a csokit a méhviasszal felmelegítem. Amikor a viasz és a csoki teljesen elolvadt, leveszem a tűzről az edényt, és folytonos kevergetés mellett hűtöm egy kicsit. Hozzáteszem a panthenolt, az E - vitamint és az illóolajat. Jól elkeverem, majd beleöntöm egy tégelybe. Beteszem a fagyasztóba és már kész is! 50 ml lesz belőle.

Forrás: lukreciakencei.hu

4 komment

Címkék: szépségápolás

A bejegyzés trackback címe:

https://wellneszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr856127912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrea Gulyás21 2014.05.06. 19:58:06

Remélem még lesz ilyen témájú bejegyzésetek, a kézkrémet már biztos el fogom készíteni! :)

Mr./ Mrs. Grey 2014.05.06. 20:01:52

Nagyon jó kis cikk, én személy szerint a házi készítésű levendulás kecsketej szappanra esküszöm!
Remekül hidratál, nem szárítja a bőrömet és a kis levendula darabok finoman radíroznak mindemellett :)

WellNeszeszer 2014.05.07. 10:15:15

Örülünk, hogy tetszett, Lukrécia oldalán még több receptet találtok, próbáljatok ki minél többet! :)

NoriEszti 2014.05.13. 23:38:13

Én már próbáltam és elég jó! : ))
süti beállítások módosítása