2014.04.09.
07:37

Írta: WellNeszeszer

Mai kedvencünk: avokádó!

Tanulj a legjobbaktól, és lesd el praktikáikat! Nagy kedvencünk, az ízesélet gasztobarangoló közölt sok érdekességet erről a nagyszerű gyümölcsről.

Tele vitaminnal és kalóriával

avokado.jpg

Tudtad, hogy az avokádó úgy nő a fán, hogy nem érik? Ez a folyamat kizárólag a szüret után kezdődik meg. Cukortartalma viszont az érési folyamat előrehaladtával csökken. Kalóriatartalma azonban sajnos semmilyen hatásra nem csökken, fajtától függően 10 dekában 140, de akár 360 kcal is lehet.

Tehát bár roppant egészséges gyümölcs, a diétába igen nehezen illeszthető be. Pedig egészségünknek nagyon jót tenne rendszeres fogyasztása, mert több mint húszféle ásványi anyagot tartalmaz, a vitaminok közül nagyjából tíz található meg benne, foszfor, vas, nátrium, és niacin tartalma is igen jelentős. Sajnos elkészítése igen macerás, a kemény, éretlen darabokat szinte lehetetlen megfosztani a héjuktól, az érettek már barátságosabbak.

Néhány tanács a könnyebb elkészítéshez:

  • Ha kicsit melengetjük a gyümölcsöt a tenyerünkben, héja könnyebben elválik a húsától. 

  • Az avokádót vágjuk keresztben félbe, a két darabot egymáshoz képest ellentétes irányba forgassuk el.

  • A magba egy nagyobb kést állítsunk bele, és azt is fordítsuk el 90 fokkal, így a magot a kés segítségével egy mozdulattal kiemelhetjük.

  • Ha krémet készítünk az avokádóból, egy kanállal kaparjuk ki a húsát.

  • Ha szeletelni akarjuk, akkor pedig a mangóhoz hasonló módon vágjuk fel még a héjában, utána fordítsuk ki egy tányérra a darabokat.

Legtöbben egyetlen felhasználási módját ismerik, ez pedig a guacamole, (avokádókrém) a mexikói konyha nagy klasszikusa. Ez is az ahány ház, annyi szokás halmazába esik, százszámra olvashatunk különböző recepteket. Amiben mind megegyezik, hogy szerepel a receptben lime (ez akadályozza az oxidálódást, aminek következtében az avokádókrém végső soron elveszti étvágygerjesztő mivoltát, hisz ki akarna barnászöld kencét kanalazni?), hagyma, korianderzöld. Sokan tesznek bele kimagozott, apróra darabolt paradicsomot is, de ez már nem feltétlenül kötelező adalék. Tortillachipsszel vagy pirítóssal az egyik legklasszabb előétel. Az avokádó felhasználása azonban ennél szélesebb mezsgyén mozog, hiszen salátákba kitűnő, tehetjük szendvicsekbe is, a paleolit táplálkozást követők pedig egyenesen csokikrémet készítenek belőle. Jó ötlet az anyatejes korszakból kinövő babáknak adni, mert nagyon tápláló, és a még alig előbújt fogaikkal is könnyen elmajszolható.

Mutatunk néhány képet a különböző avokádó ételekről:

guacamole.jpgcitromos-avokádó800jav.jpgavokádó saláta.jpgavocado chim.JPGavokado-eper-fagylalt400.jpgavokado%20torta%20002.jpg

(Forrás: http://izeselet.hu/)

1 komment

Címkék: gyümölcs

A bejegyzés trackback címe:

https://wellneszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr255985545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr./ Mrs. Grey 2014.05.11. 13:00:06

Személy szerint nagyon imádom az avokádót. Mártogatóst szoktunk belőle készíteni, és pillanatok alatt elfogyasztja a család :) Nem csak finom, de egésséges is :)
süti beállítások módosítása