2014.04.29.
11:11

Írta: WellNeszeszer

CrossFit

pro_form_noi_egykezes_sulyzo_3kg_81771.jpg

A crossfit egy amerikában született fintess rendszer, amely inkább egy edzés filozófia, sem mint külön sportág. A célja a valódi élet minden kihívására is megfelelő választ adó, "funkcionális" erő kialakítása, és az alapja az intenzív és állandóan változó edzésingerek biztosítása. A CrossFit minimális eszköz készlettel, akár a szabadban is végezhető, a minimál stílusú konditermeket preferálja, nincs szükség modern kereskedelmi célú kondi gépekre. A crossfitben a látványos csajozós izomzat csak egy „mellékhatás”, a crossfit célja a test erejének, teljesítő képességének növelése, bármely kihívásról is legyen szó.

Sok a vita és a találgatás arról, hogy mi is a funkcionális edzés, de szerintünk egyértelmű, hogy a meghatározásának mindenképpen azzal kell kezdődnie, hogy "az evolúció által kialakított testünk rendeltetésszerű használata, a vele született alapképességek és erő életben tartása, optimalizálása, fejlesztése". A funkcionális edzéssel elkerülhetjük a tipikus testépítő betegségeket, mint például a váll és térd fájdalom. Ennek az az oka, hogy testünket természetes módon mozgatjuk, nem pedig a modern izület gyilkos, manapság divatos, két dimenziós pumpáló mozdulatokkal. További legfontosabb előnye, hogy az izomzatunk nem csak látványos lesz, hanem rettenetesen erős is.

De mi is a teendő a gyakorlatban?

Küzdjünk azért, hogy egyszerre legyünk minél jobb súlyemelők, gyorsabb futók, kerékpározók, úszók, hajlékonyabb tornászok! Ez így elég bizarr, de higyjük el a gyakorlatok széles skálája, és az összeállítás épp ezt segíti! Végtelen számú program áll lehetőségünkre ahhoz, hogy mindezt a célt elérjük, mindennek csupán képzeletünk szabhat határt.

Az alapkoncepció három nap edzést, egy nap pihenőt javasol, hogy mindig teljes erőbedobással tudjunk edzeni. Vannak úgynevezett „tesztfeladatok", vagy „mértékadó feladatok", melyet központilag a CrossFit alapítói állítottak össze. Ezek tökéletesen alkalmazhatóak saját állapotunk, fejlődésünk lemérésére is. A tesztfeladatok többféle kategóriában léteznek. Van például egy saját testsúlyos gyakorlatokból összeállított prorgam, melyet „Chelsea"-nek hívnak (érdekességként megjegyezném, valamiért a CrossFit kitalálói női neveket adtak a feladatoknak).


A „Chelsea" során 30 percen át minden egész perckor el kell kezdenünk egy 5 húzódzkodást, 10 fekvőtámaszt és 15 guggolást tartalmazó kört. Ha marad idő az egy percen belül jutalomként pihenhetünk. Ha pedig nem sikerül az egyperces szintidőket megfutnunk semmi gond, haladjunk saját tempónkban tovább, előbb-utóbb -pár edzés után- úgyis ügyesebbek leszünk.


A másik kedves hölgy „Fran", aki gimnasztikai gyakorlatsorral lep meg bennünket. Itt egy elölguggolásból felállva ki kell nyomni egy rudat a fej fölé összefüggő mozdulattal, majd ezután jöhet a húzódzkodás. Az első körben 21, a másodikban 15, a harmadikban 9 ismétlést kell végezni. Leírva könnyűnek hangzik ugye? Edzés közben viszont valószínűleg másként gondoljuk majd.

 

De kinek is ajánlott a CrossFit? Elkezdheti-e bárki?

Mint tudjuk alap nélkül nem lehet házat építeni! Ez igaz erre az edzésformára is, így mindenképp szükséges legalább három egyéni óra, amely a felmérést, az alapvető gyakorlatok betanítását teszi lehetővé. Ezt követően lehet ugyanis személyre szabottan az egyén (testünk, alkatunk, célunk) számára megfelelő eszközöket bevetni. Itt sem kell azonban nagy dolgokra gondolni; csupán egykezes súlyzókra, rúdra, esetleg gyűrűre. Ezt követően indulhat is az edzés, legyünk akár fiatalok, akár idősek, edzettek vagy edzetlenek. Ugyanis a mozgás ezekben az esetekben csupán mértékben, és nem fajtájában eltérő. Egy versenysportoló szeretne mindenkitől jobb lenni (úgy mondják funkcionális dominanciát akar), a nagymamánk viszont csupán hétköznapi feladatok elvégzésére -például a zöldséges kosár piacról való hazacipelésére- szeretne rákészülni (tehát ő funkcionális kompetenciát szeretne). A CrossFit ebben (is) és mindenkinek segít.


És bár létezik számtalan leírás, video, oktató anyag erről a mozgásformáról, itt is igaz, hogy az egészség és hatékonyság jegyében a legjobb, ha szakképzett edző segítségével kínozzuk magunkat. A célunk pedig ne legyen kevesebb, mint hogy hollywood-i külsővel és maximális fittséggel álljunk / állhassunk a mindennapi élet kihívásai elé!

 

A CrossFit:

  • Változatos, épp ezért cseppet sem unalmas, és sokoldalúan fejleszt.
  • Intenzív, magas erőkifeszítést igényel, így az izomtömegre, erőnkre és minden anyagcsere útvonalra pozitívan hat.
  • Rövid! Ez pedig nem egy elhanyagolandó szempont! Egy átlagos CrossFit edzés 20 perc.
  • Személyre (azaz ránk) szabható! Pld. egy gyenge felsőtestű nő esetében (esetünkben?) először falnak dőlve végezzük a fekvőtámaszt, majd szépen nehezítjük a végrehajtást a térdelő verzio felé haladva.
  • Fejleszti, és figyeli a relatív erőt.
  • Kevés eszközzel, szinte bárhol végezhető (például a közeli parkba kisétálhatunk a kézisúlyzónkkal, és gyűrűnkkel).
  • Csoportosan is edzhetünk!

Források: http://www.vitalzone.hu
                   www.beresalexandra.hu

3 komment

Címkék: sport

A bejegyzés trackback címe:

https://wellneszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr206098031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karcz 2014.05.06. 18:58:41

Egyetértek azzal hogy ez csak filozófia! Külön kiakaszt amit húzódzkodásnak neveznek, és sokan ettől akarnak komoly testépítők lenni és hegynyi izmokat várnak el a gyakorlatoktól, holott alapvetően ez egy remek szálkásító, állóképesség javító edzésmódszer!

AnnK 2014.05.11. 16:11:54

Hmmm... ez nekem talán már kicsit sok lenne...

Zsóófii 2014.05.13. 20:11:20

Bár sokan támadják, tényleg szuper sport. Csak sajnos sokan nem szakszerű órákat tartanak, és csak ártanak vele. :(
Remekül fejleszti az állóképességet, és a mélyizomzatot IS! Ajánlom csajoknak is! Tény, hogy nem a legnőiesebb alakot faragja, de persze csak ha túlzásba visszük. A sok guggolás alapú gyakorlat pedig szuper popsit formál. ;)
Arról nem is beszélve, hogy mennyi (félmeztelen) jó pasi van az órákon. ;)
Úgyhogy csajok, crossra fel!;)
süti beállítások módosítása