2014.04.25.
11:00

Írta: WellNeszeszer

Eperkúra

Itt a tavasz, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az eper hegyek megjelenése a zöldség és gyümölcs árusok pultjaiban. Az eper sokak kedvenc  tavaszi gyümölcse nem csak nyers gyümölcsként, vagy turmixolva  fogyazstható, hanem akár salaktalanító, bőrszépítő kúrát is végezhetünk vele.

Az eper gyógyhatásai:

  • szépít,
  • méregtelenít, fiatalít és fogyaszt,
  • kiváló az emésztési panaszok kezelésére,
  • vesebántalmak esetén,
  • a fájdalmak enyhítésére és a láz csillapítására,
  • tüdőgyulladás, reuma és pajzsmirigy rendellenességek esetén,
  • a pattanásos bőr kezelésére,
  • csökkenti a szívbetegségek,
  • a kötőszöveti gyulladások,
  • az agyér-elmeszesedés kialakulásának kockázatát is.

 

Hogyan kövesd az eperkúrát?

Ügyelj arra, hogy a napi három főétkezés során elfogyasztott ételeid alapanyagainak egyike mindig az eper legyen. Az eperkúra idején napi 1 kg eper elfogyasztása javasolt minden nap. A kúra során nagyon fontos a folyadékpótlás is, ezért naponta igyál meg 2-2,5 liter szénsavmentes ásványvizet, melyet helyettesíthetsz cukormentes gyümölcs- vagy zöldséglevekkel is. Gyorsíthatod anyagcserédet, ha bélmozgást serkentő gyógyvizeket fogyasztasz - például Parádi vizet. A főétkezések között éhségérzetedet gyógyteák fogyasztásával - csalántea, mezei zsurló tea, kamillatea -, illetve eperből készült turmixszal - valamint a napi egy kilóból hiányzó epermennyiség elfogyasztásával - csillapíthatod.

Mintaétrend

1. nap

Reggeli: egy pohár natúr joghurt 10 dkg eperrel.
Ebéd: 10 dkg mézben pácolt csirkemell, egy nagy pohár eperturmix.
Vacsora: 10 dkg vajban párolt citromos tengeri halfilé, 20 dkg eper.

2. nap

Reggeli: zabpelyhes epersaláta - két evőkanál zabpehelyből, 15 dkg eperből és három evőkanál natúr joghurtból.
Ebéd: két tányér eperkrémleves zsírszegény tejjel készítve.
Vacsora: 10 dkg pulykasült, 15 dkg eper, korlátlan mennyiségű friss salátalevél.

3. nap

Reggeli: egy főtt tojás, 30 dkg eper.
Ebéd: 10 dkg bazsalikomos spenót, tíz nagyobb szem eperrel, kevés parmezánnal ízesítve.
Vacsora: egy tányér zöldségleves, 25 dkg eper.

4. nap

Reggeli: gyümölcssaláta 20 dkg eperből, 10 dkg kiviből és 10 dkg répából.
Ebéd: 15 dkg teljes kiőrlésű tésztából készült tésztasaláta, 20 dkg eper, egy köteg párolt spárga.
Vacsora: pulykahúsos szendvics két szelet teljes kiőrlésű kenyérből, egy vékony szelet pulykahússal, uborkával, 15 dkg eper.

5. nap

Reggeli: 10 dkg müzli egy pohár zsírszegény tejjel és 15 dkg eperrel.
Ebéd: epres csirkemellsaláta 15 dkg csirkemellből, 20 dkg eperből és 20 dkg salátából.
Vacsora: 25 dkg eper.

Fontos!
Ha csalánkiütésszerű tüneteket észlelsz bőrödön, kérd ki háziorvosod tanácsát a diéta folytatásával kapcsolatban. A kúra öt napig tartható. A kúrát várandós és szoptató kismamák, tinédzserek, emésztőszervi és daganatos megbetegedésekben szenvedők nem alkalmazhatják. Mielőtt elkezdenéd, mindenképp kérd ki háziorvosod véleményét!

Forrás: Femina.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs szépségápolás

A bejegyzés trackback címe:

https://wellneszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr416098028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása