2014.05.12.
18:00

Írta: WellNeszeszer

Mai kedvencünk: mandula

A mandulát nem csak a gyönyörűen virágzó mandulafák látványa miatt szeretjük, hanem a mandula roppant egészséges tulajdonságai miatt is, ugyanis tele van vitaminokkal, és fontos aminosavakkal.

Mandulából készül a marcipán is

Pár fontos tudnivaló a manduláról:

  • Száz gramm mandulában 570−630 kalória van.
  • Viszonylag sok fehérjét, értékes aminosavakat, növényi rostot tartalmaz, gazdag telített és telítetlen zsírsavakban. A mandulából B1-, B2-, B6- és E-vitaminhoz jut a szervezetünk. Az ásványi anyagok közül sok benne a kálium, a kalcium, a magnézium és a foszfor; a nyomelemek közül a vas, a mangán és a cink említendő. A mandula olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekből kevésre van szüksége a szervezetünknek, de a hiányuk bajt okozhat.
  • Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát, szabályozza a koleszterinszintet, erősíti a csontot, a fogakat. Megelőzi az izomgörcsöt, és bármely görcsre vagy krónikus fájdalomra jó, különösen az idegvégződések miatti érzésre, mint a fogfájás. A menstruációs fájdalmat is enyhíti. Kitűnő segítséget nyújtidegesség, szorongás, kimerültség és stressz idején, hatékonyan csökkenti az ingerlékenység, a depresszió, a türelmetlenség, a szellemi fáradtság tüneteit.
  • A benne található fehérje és tápanyag nagyon hasonlít az anyatejéhez. Azoknak is ajánlatos a folyamatos mandulafogyasztás, akiknek problémájuk van a májukkal vagy a hasnyálmirigyükkel. Gyakori emésztési zavar esetén is próbálkozhatunk mandulával, mert pozitívan hat a belek működésére. Az E-vitamin megakadályozza a véredényekben a lerakódást, a testet megszabadítja a szabad gyököktől. Még a meghűléses betegségekre is jó!
  • A mandula héjában cianogén glükozid van − amiből a gyomorsav és az emésztőenzimek ciánsavat készítenek −, ezért mindenképpen meg kell tisztítani. 
  • A keserűmandula nem ehető, hét-tíz szem elfogyasztása gyermeknek már halálos lehet. Főzve, sütve a veszélyes összetevő lebomlik.
  • A tisztított mandula átveszi a környezeti szagokat, ezért frissességét az orrunkkal is ellenőrizhetjük.
  • Fagypont és viszonylag magas páratartalom az ideális tárolási környezete, máskülönben könnyen megavasodhat, de egy évnél tovább semmiképpen se tároljuk!
  • A keserűmandula olaját a gyógyszeriparban és a kozmetikai iparban használják fel. E-vitaminjának köszönhetően rendszeres használatával a bőr puha és bársonyos lesz: fürdés után a még nyirkos bőrbe kell bedörzsölni. Használható a napégés megelőzésére, és az enyhén napégette bőr kezelésére.

Forrás: Mindmegette.hu

1 komment

Címkék: magvak

A bejegyzés trackback címe:

https://wellneszeszer.blog.hu/api/trackback/id/tr36156286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr./ Mrs. Grey 2014.05.13. 20:57:10

Nagyon szeretem a mandulát! Szívesen fogyasztom bármilyen formában, magában és sütikben is, sőt házilag szoktam is készíteni mézes fahájas sült mandulát :)
süti beállítások módosítása