Minden héten hozunk nektek az egészséges táplálkozással kapcsolatban valami érdekességet, finomat, igazán trendit.
A dívány rengeteg érdekességet közölt velünk a héten, érdemes megfogadni tőlük pár tippet!
Az egyik legjobb és legegészségesebb csemege az alma: csak alaposan meg kell mosni, és már lehet is enni. És igen, még pucolni sem kell – sőt, egyenesen tilos! –, ugyanis a fontos vitaminok leginkább az alma héjában és közvetlenül alatta tárolódnak. A héj ráadásul a gyorsabb emésztést is elősegíti, illetve fogyókúrázóknak is kiváló a pucolatlan alma. – legalábbis ezt állítja a Huffington Post egyik cikkében.
Mennyi ez számokban? Egy közepes méretű pucolatlan almában 8,4 mg C-vitamin, 98 Nemzetközi Egységnyi (NE) A-vitamin és 4,4 g rost van, míg egy azonos méretű pucoltban ez a mennyiség már jóval kevesebb: 6,4 mg C-vitamin, 2,1 g rost és 61 NE A-vitamin található.
Jótékony hatással van a memóriára is. Magas számban tartalmaz kvercentint, ami egy flavonoidvegyület. (A bioflavonok erős antioxidáns hatással bírnak, így a bőr fiatalságának megőrzésében és a tumoros megbetegedések kemoprevenciójában használhatók eredményesen.) Úgy tűnik, ez az antioxidáns képes harcolni azokkal a szövetekkel, amelyek az Alzheimer-kórért felelősek, vagy más degeneratív problémákkal kapcsolhatók össze – legalábbis erre mutat egy 2004-es, patkányokon végzett kísérletről szóló tanulmány.
Kvercentin
A kvercetin megtalálható a zöldségfélék leveleiben és gyümölcsökben. Felfedezése óta és a kapcsolódó laboratóriumi vizsgálatok során vitatott hírnevet szerzett, mivel először mutagénként, majd hatásos rákellenes vegyületként vált ismertté. A vörösborban lévő kvercetin az egyik legerősebb ismert tumorellenes anyag a rezveratrol mellett, amely közvetlenül a rosszindulatú sejtek proliferációját gátolja.
A kvercetin kedvező hatásait in vitro vizsgálatok alapján írták le: antioxidáns hatás, szabadgyökfogó képesség, immunmoduláns, gyulladáscsökkentő hatás, különböző enzimek aktivitásának módosítása, gátlása. Valamint asztmaellenes, antiallergén, antivirális és antibakteriális hatása is van. Forrás
Urzolsav, aminek a fogyásban is szerepe van
Nagy mennyiségben található az alma héjában urzolsav is, amely növeli a rendkívüli zsírégető tulajdonsággal bíró barna zsírszövet, illetve az izomszövet mennyiségét. Ezeken felül szívvédő és rákellenes hatással is bír.
És nem csak az alma héja az, amely jótékony hatást jelent. Gondolt már arra például, hogy megegye a görögdinnye héját vagy a mángold szárát? Mi sem, pedig a HuffPost szerint ezeket se érdemes eldobni.
Mángoldszár
Egy 2006-os tanulmány kimutatta, hogy az élénk színű szárak jelentős mennyiségű glutamint és aminosavat tartalmaznak, amelyek fokozzák a szervezet természetes öngyógyító képességét. A legegyszerűbb, ha nyersen salátába szeleteli, de a főzelékbe is apríthatja.
Mángold
A mángold a disznóparéjfélék családjába, a répaformák alcsaládba tartozó konyhazöldség, legközelebbi rokona a cékla. Nevezik „leveles répának” is. Több fajtája van, a legelterjedtebbnek levelei mélyzöldek vagy halványabbak (fajtától függően, de ismert lilás vagy pirosas levélnyelű fajtája is), és a növény akár 60-80 centiméteresre is megnőhet. Formája egy megnyúlt kínai kelhez hasonlít. Tavasz végén vetik, és júliustól késő őszig növeszt ízletes leveleket.
Az íze a spenóthoz (paraj) hasonló, de annál erőteljesebb. A levelekből általában a spenóthoz hasonló főzeléket készítenek, a levélnyelek pedig a spárgához hasonlóan használhatók fel. A passzírozott levelek kis téglácskák formájában fagyaszthatóak anélkül, hogy ízükből vagy vitamintartalmukból veszítenének.
A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav),foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz. Forrás
Narancshéj
Egy másik, 2004-ben végzett tanulmány a citrusfélék héjára irányult. Okos tudósok azt derítették ki, hogy a vegyi anyag, amellyel a citrusfélék héját kezelik, hatásos koleszterinszint-csökkentő, sőt, erősebb, mint a vényköteles gyógyszerek.
Szerintünk ez annyira nem meggyőző érv, úgyhogy inkább azt tanácsoljuk: csak akkor egye meg a gyümölcs héját ha az ön kertjében termett, és tudja, hogy mivel permetezték, illetve ha ellenállhatatlan vágyat érez egy kis citrushéjra – de utóbbi esetben is tényleg rendesen mossa meg a gyümölcs héját mielőtt megenné!
Céklalevél
A céklalevél a spenóthoz hasonlóan nagyon ízletes és rendkívül egészséges (nemhogy a gumója!). A leveleiben nagyon magas százalékban található kalcium, vas, A-, és K-vitamin. Fogyaszthatja nyersen és párolva is.
Görögdinnyehéj
Pár hónap múlva remélhetőleg beindul a dinnyeszezon; melegben ez az egyik legjobb szomjoltó és édesség is egyben. A görögdinnye húsa L-citrullin nevű aminosavat tartalmaz, ami javítja a sportteljesítményt és segíti az izomláz elmulasztását. Ez az aminosav segíti a nitrogént kivonni a vérből, és egy 2003-as tanulmány szerint ez megtalálható a görögdinnye héjában is. Döntse el ön, hogy a héja (tipikus darázscsalogatóként) továbbra is a kukában végzi, vagy a gyomrában.
Úgy tűnik, az amerikaiaknak ez újdonság, pedig Európában már ősidők óta fogyasztjuk a petrezselymet, elképzelhetetlen nélküle a jó házi tyúkhúsleves vagy éppen a rizibizi. Magas az A-, valamint K-vitamintartalma, rendkívül jó rost-, vas- és káliumforrás.
Burgonyahéj
Szerencsére mi már rég tudjuk, hogy legjobb a héjában sült burgonya; nem csak azért, mert finom, hanem mert rengeteg rostot, B- és C-vitamint, vasat, káliumot, valamint kalciumot tartalmaz. Természetesen sütés vagy főzés előtt azért jól meg kell sikálni a krumpli héját, hogy ne maradjon földes.
Tökmag
Atöklámpás készítése mellé evidens lett volna a tökmagfogyasztás felfedezése, mi szerencsére töklámpás nélkül is esszük már régóta. És hogy milyen jól tesszük, azt bizonyítja, hogy egy fél csészényi mag fedezi a napi magnéziummennyiséget, de magas a vas- és proteintartalma és csökkenti a koleszterinszintet is.
(Forrás: http://divany.hu/eletmod/2014/04/03/ezert_ne_pucolja_meg_soha_az_almat/)